Bezoek Netelvuur – Aroma / Distilleer workshop

Netelvuur OostwinkelNetelvuurZaterdag, 9 juni, bezoek aan Netelvuur in Oostwinkel. Tijdens onze lessen kruidenleer begin dit jaar hadden we al ingeschreven. Hoewel dit geen onderdeel van onze Herboristenopleiding is, zou het wel perfekt passen in de opleiding. Het enthousiasme en de leergierigheid van onze groep is dan ook enorm. Extra praktijktoepassingen, workshops of ploeteren in de Dodoens Kruidentuin in Schilde geeft vaak meer voldoening dan op de schoolbanken zitten.

Met 2 auto’s vertrokken we richting Meetjesland, Oostwinkel. Doordat we een beetje te vroeg waren aten we onze lunch op in een dorpscafé. Om 13h stond Martine Ongena ons al op te wachten. Een prachtig domein en mooie locatie, in de orangerie was kruidenthee en cake voorzien. Onze nieuwsgierigheid werd alsmaar groter.

Christel Van Vooren gaf ons een korte introductie over Netelvuur, een bedrijf dat dit jaar zijn 10e verjaardag viert, een gedetailleerde uitleg over etherische oliën en inhoudstoffen. 10 verschillende etherische oliën worden door Netelvuur gedistilleerd, waar onder andere ook de Valeriaan. Elke etherische olie wordt onderworpen aan bepaalde analyses, vooral controles op de inhoudstoffen. Netelvuur gebruikt enkel biologisch gekweekt plantengoed. Pesticiden zijn vetoplosbaar en kan je bijgevolg na distillatie ook terugvinden in de etherische oliën.

Rosa damascenaDe Rosa damascena, wordt meestal gebruikt voor etherische oliën en hydrolaten terwijl de Rosa gallica (apothersroos) vooral wordt gebruikt voor theemengsels.

distillatie Rozemarijn

Uit de distallatie worden hydrolaten en etherische oliën gevormd. De etherische olie is lichter dan water en zal bijgevolg op het hydrolaat drijven. Etherische oliën worden normaal niet slecht, voor bewaartermijnen wordt er meestal 4 jaar genomen (bij citrusoliën kan dat iets minder zijn). De oliën moeten steeds in een donkere fles bewaard worden, vandaar dat je de olie meestal in een blauw of bruin flesje vindt, bewaar de flesjes bij voorkeur ook koud, in de Provence worden de oliën soms bewaard aan het vriespunt.

droogoven

Droogoven. Hier worden de kruiden gedroogd voor infusen, maceraten of tincturen. Keuze van het plantenmateriaal is belangrijk en vraagt iets meer controle, terwijl er bij distillatie vaak andere planten of grassen mee in de kolf gaan.

lavendelvelden

Zelfs in Oostwinkel vind je Lavendelvelden. Lavendel wordt geoogst als de bloeiarens 2/3 openstaan. Christel vertelde ons dat er verschillende rassen bestaan, o.a. Australische, Britse, Franse rassen. De Britse rassen zijn winterhard. Een lavendelplant uit de Provence gaat in onze kempen niet echt goed groeien. Toch goed om weten.

Heel belangrijk voor mijn eindwerk, Valeriaan is ook één van de planten die door Netelvuur worden gedistilleerd. Valeriaan wordt niet elk jaar geplant, maar volgend jaar staat Valeriaan terug op het programma. Valeriaanwortel wordt aan de lucht gedroogd, dit gebeurt meestal in november. Temperatuur is dan ongeveer rond het vriespunt. Ideaal voor een drogerij. Doordat de valeriaanwortel harde stukken heeft, duurt de distillatie van de wortel 48 uur. Als de moleculen in de wortel breken komt de etherische olie eruit.

Netelvuur geeft ook cursussen, jaaropleiding aromatherapie, palliatieve verzorging, ouderenverzorging. Dit vooral om het comfort van de patiënten te verhogen.

Antimuggengel (bereiding bij Netelvuur)

Ingedriënten voor 1 persoon
• 90 ml melissehydrolaat
• 1 maatlepeltje of mespuntje Xanthaangom
• 1 koffielepel verse aloë vera
• 2% etherische olie (Citroen Eucalyptus – Eucalyptus citriodora, Lavendel – Lavendula angustifolia, Citronella – Cymbopogon winterianus, Geranium – Pelargonium asperum) komt  overeen met 40 druppels EO of 10 druppels van elk.

Voeg de Xanthaan voorzichtig toe aan het melissehydrolaat terwijl je constant klopt. Meng de EO met de aloë vera en voeg dit bij de gel-oplossing. Vul af in een flesje en je muggenmelk is klaar.

Rond 17h en na de nodige aankopen reden we terug richting kempen. Een geslaagde workshop, heel leerrijk met dank aan Martine Ongena die dit voor ons organiseerde en Christel van Netelvuur die ons met veel passie heeft laten kennismaken met Netelvuur. Mijn interesse voor de aromatherapie werd nog maar eens aangewakkerd. Hoe ga ik dat allemaal combineren ..

2 gedachtes over “Bezoek Netelvuur – Aroma / Distilleer workshop

  1. Hey, wat boeiend. Ik had Netelvuur ook ontdekt met mijn zoekwerk over aromatherapie enz. Had het ook gezien van jaaropleiding van aromatherapie. Spijtig dat het zo ver is. Had het anders graag gedaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s