Mierikswortel Armoracia rusticana

Mierikswortel

Heel lang geleden, op een receptie heb ik mierikswortelsaus gegeten, een heerlijk dipsausje bij koude groentjes. Na mijn eerste proeverij kocht ik een mierikswortel, raspte die zeer fijn en probeerde een dipsaus zelf te maken. Wat ik mij nog kan herinneren is de mosterdsmaak, heel sterk en vooral pikant, eerder onaangenaam. Een slechte ervaring. Nu begrijp ik waarom mierikswortel wel eens peperwortel wordt genoemd.

Foto: Kruidenkorf.nl

Via plantenruil kreeg ik mierikswortel van Arlette. Mierikswortel is een winterharde, krachtig groeiende plant. De gerimpelde, langwerpige ovale wortelbladeren staan in een rozet en in de zomer heb je prachtige witte bloemen (bloemen worden vaak verwijderd om de groei van de wortel te stimuleren). In de winter sterven de bovengrondse bladeren af. Een ideaal moment om de wortels te oogsten of om te verplanten. Eens je mierikswortel hebt geraak je er niet meer vanaf, elk stukje wortel levert immers een nieuwe plant op. Om het woekeren te beperken staat de plant in een hoekje waar ik de groei onder controle kan houden. Een extra aanmoediging om op zoek te gaan naar de mogelijkheden van mierikswortel.

Mierikswortel wordt vaak gebruikt in de keuken, geroosterd of vers bij vlees (vooral rosbief) en vis, bij kip of hard gekookte eieren. Geraspte wortel kan worden verwerkt in rauwkost zoals in koolsla, roomkaas, mayonaise of als dressing bij avocado vulling. Het jonge verse blad doet het goed in salades.

Verse mierikswortel bevat veel mineralen en vitamines zoals magnesium, calcium, natrium en vitamine C. Het is een natuurlijk antibiotica en helpt vooral bij infecties aan de luchtwegen, bronchitis, bij ontstekingen op de urinewegen, koorts. Het geeft verlichting bij gewrichtsaandoeningen (artritis, jicht, …). Uitwendig wordt de geraspte wortel gebruikt als kompres bij wondinfecties en artritis. Mierikswortel stimuleert de spijsvertering.

geraspte wortel met honing

Mierikswortelsiroop bij hoest: rasp een mierikswortel goed fijn en doe er rietsuiker of honing bij, meng goed en laat het een nachtje in de koelkast trekken. Pers de volgende dag het sap eruit met een neteldoek of zeef uit en doe het in een flesje, drink 3 maal daags een koffielepel van de zelfgemaakte siroop. Gebruik best verse wortel, de siroop houdt ongeveer 5 dagen goed in de koelkast. (niet gebruiken bij kinderen en bij zwangerschap).

Voor een huidverzorgende lotion gebruik je een aftreksel van mierikswortel in melk. Heb je sproeten, moedervlekken, pigmentvlekken, meng dan het sap van de wortel met witte azijn en breng het aan met een watje of een wattenstaafje (niet te veel of te lang gebruiken, om irritatie te vermijden). Mierikswortel in wijn stimuleert dan weer het zenuwstelsel en bevordert transpiratie.

Een omslag van de geraspte wortel verdund met water en groene klei helpt bij pijnlijke gewrichten, leg het compres in de nek bij hoofdpijn, op de wang bij kiespijn of op de borst bij infecties van de luchtwegen. Om irritatie van de huid te voorkomen, niet te lang gebruiken.

Kruiden werken ondersteunend en vele kruiden zijn heel krachtig, zeker in combinatie met medicijnen. Gebruik mierikswortel niet bij zwangerschap, personen met maagdarmirriaties, personen met een zwakke schildklierwerking, nierpatiënten. Mierikswortel heeft een bloedverdunnend effect, dus gebruik het niet net voor een heelkundige ingreep. Bij twijfel raadpleeg steeds je behandelende geneesheer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s