Sintjansolie

Begin juli had ik een “to-do” lijstje gemaakt en sintjansolie stond hier ook op.

SintjansolieSint-Janskruid bloeit rond 24 juni, op de feestdag van Sint-Jan. Op een zonnige morgen,tijdens onze vakantie, plukte ik een handvol Sint-Janskruid.

De bloemetjes sneed ik in kleine stukjes en al gauw zag ik de rode harsachtige stof “hypericine” op mijn snijplank, de bladeren en de stengels deed in in een aparte pot samen met alcohol voor een tinctuur. Hypericine vinden we trouwens  ook terug in het blad en de stelen.

Voor een oliemaceraat gebruik je 1/5 kruiden en 4/5 olie. Omdat ik deze olie ga gebruiken in spier & massagecrèmes heb ik ervoor gekozen om sesamolie te gebruiken. Sesamolie wordt vaak gebruikt bij massages, plakt niet en trek heel snel in in de huid. Sesamolie is rijk aan vitaminen en mineralen, vermindert zwellingen en werkt uitstekend bij spierpijnen, stijfheid, bevordert de doorbloeding en verzacht de huid.

Sintjansmaceraat is een uitstekende olie voor de genezing van wondjes en kan ook worden gebruikt bij een onzuivere huid. Meng je de olie met arganolie, jojoba of amandelolie dan kan je deze gebruiken bij een schrale huid. De olie is tevens een goede basis voor een massageolie of een crème bij spierproblemen, stijfheid.

Als je de olie bij de bloemen voegt zie je al direct de rode kleur, die na 3 weken echt donderrood was. Om de olie nog een beetje sterker deed ik er opnieuw een nieuwe portie bloemen en zo heb ik vandaag een sterke sintjansolie.

Gebruik de olie niet bij blootstelling aan de zon of zonnebank aangezien de hypericine de lichtgevoeligheid van de huid verhoogd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s