La Rochelle1

De Provence of de Ardeche, de Azurenkust zijn altijd al onze favoriete bestemmingen geweest, maar deze keer trokken we richting La Rochelle. La Rochelle stond al geruime tijd op onze planning, maar de omgeving van Marais Poitevin heeft waarschijnlijk de doorslag gegeven. La Rochelle, een prachtige haven, pittoreske huisjes en gezellige restaurants.

IMG_2981IMG_2980

We logeerden in “Un Hôtel en Ville“, een hotel in het midden van de stad en verplaatsten ons met onze plooifietsen (een aanrader). Op korte tijd hadden we heel La Rochelle gezien, zowel de oude haven als de nieuwe haven kwamen aan bod.

Ile de Re

Na La Rochelle reden we naar Ile de Ré. Gezellige haventjes en zalige huisjes, helaas doordat de meeste toeristen het eiland bezoeken in juli en augustus waren de dorpjes een beetje verlaten.

Na La Rochelle en Ile de Ré trokken we richting Marais Poitevin, een aanrader voor wie houdt van natuur en vooral veel groen. Doordat onze bestemming een ietwat “last minute” beslissing was, was ik niet echt voorbereid en trokken we naar Marans, een 30 km van La Rochelle. Een straat, niet veel te beleven, een riviertje, veel groen, maar geen hotel dat ons echt aanstond. We reden verder naar Coulon, ook gelegen aan “een riviertje”, een beetje toeristisch (het was immers zondag), klein en heel gezellig, het hotel dat we op TripAdvisor vonden “Au Marais” had nog enkele kamers ter beschikking.

Marais Poitevin

Nu begrijp ik waarom Marais Poitevin “la Venise Verte” wordt genoemd, het is een moerasgebied met een oppervlakte van 970 km²  vlak bij Niort, een domein met waterwegen en prachtige natuur. Een oase van rust en ontspanning .. wel, zo zou het kunnen zijn, georganiseerde boottochten verstoren de rust, al moet ik wel zeggen dat we zouden verloren “gevaren” zijn zonder begeleiding.

IMG_0594Marais Poitevin en de streek rond Niort is bekend om Angelica of Engelwortel, siroop, likeurtjes, confituren, gekonfijt.  Engelwortel houdt van natte, voedselrijke grond en vinden we meestal terug aan waterkanten en moerasgebieden.  Engelwortel is goed voor de spijsvertering, maar kan ook worden gebruikt bij hoest, keelpijn, griep of koorts. Engelwortelolie wordt gebruikt bij massage van stijve gewrichten en pijnlijke spieren. Op Ile de Ré kocht ik “Fleur de Sel” (fijn gekristalliseerd zout), maar ook het grove zout terug.

Helaas door het minder goede weer besloten we om terug huiswaarts te keren, waardoor ik nog tijd had om nog wat recepten uit te testen, variaties te zoeken op de bruisballen, zeep te maken en om mijn cursus voetreflexologie te bekijken.

Advertenties

2 gedachtes over “Marais Poitevin – sept 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s