Kruiden en planten, een passie van Jos Aerts en Lien Jordens.

20120904-080120.jpg Jos Aerts (1909 – 1982), een rasechte Turnhoutenaar, was altijd op pad en ging op zoek naar alle planten op grondgebied van Turnhout. Hij maakte prachtige pentekeningen en verzamelde alles, samen met de wetenschappelijke informatie in een prachtige plantenalbum.

Lien Jordens, een superenthousiate, creatieve herboriste, baseerde zich op het werk van van Jos om haar workshop kleur te geven, ze boeide ons van begin tot het einde.

Bij aanvang van de workshop mochten we al direct de handen uit de mouwen steken, we plukten blaadjes en bloemetjes om in de droogoven te doen. Een handig toestelletje om verse kruiden of fruit te drogen. Voor de drogerij gebruikten we bijvoet en paardenbloem.

Bijvoet kwam ik ook al tegen op mijn kruidenfietstochten aan zee. Je gebruikt zowel de bloemen als de blaadjes van bijvoet. Bijvoet wordt gebruikt bij reuma, spierpijnen. Bij lange wandeltochten kan je zelf bijvoet in je schoenen tegen pijnlijke voeten. Bijvoet vind je ook vaak langs wandelwegen.

Paardenbloem is vooral gal en lever stimulerend, zowel de bloemen, blaadjes en de wortel van de paardenbloem worden gebruikt. Eén van mijn eerste experimenten was de paardenbloemlimonade. De wortel kan je gebruiken als alternatief voor koffie, maar ook als smaakversterker in platte kaas. Van de gedroogde blaadjes maak je een infuus, de verse blaadjes kan je in een salade verwerken.

Voor de huidverzorgende crème gebruikten we een maceraat van smalle weegbree, driekleurig viooltje, kamille, madeliefjes. Lien prepareerde een warm maceraat op basis van amandelolie. Iets wat ik kortelings ook eens ga uittesten. Lien liet de gedroogde kruiden, samen met bijenwas en zoete amandelolie, een tijdje sudderen op een laag vuurtje. Na het zeven voegden we er nog een beetje jojobaolie aan toe. Alvorens onze potjes te vullen, werd er nog etherische olie van lavendel aan toegevoegd.

Etherische olie van pepermunt en salie in alchohol van 96° zorgde voor een aangenaam huisparfum. Pepermunt wordt vaakt gebruikt om ruimtes op te frissen en om gasten te verwelkomen. Wrijf een dienblad in met een beetje pepermunt opgelost in een zoete amandelolie en je gasten voelen zich direct op hun gemak. Salie werkt stimulerend en opwekkend en neemt eventuele spanningen weg.

Voor mij was dit pure ontspanning op een zaterdagochtend, ik was klaar voor een druk en goed gevuld weekend.

Advertenties

2 gedachtes over “Parfum en zalf van eigen bodem door Lien Jordens

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s